top of page

Jämlikhet – Feminism

Updated: May 10, 2023

Självklart ska en kvinna likt en man ha rätten att bestämma över sitt eget liv, få studera, rösta och jobba. Jag förstår inte att detta ens är något att diskutera, jag tar det som en självklarhet.

Men kvinnor har kämpat länge för att få rätten att arbete, rösta och göra karriär. Kämpat för jämlikhet mellan könen, lika förutsättningar, lika värde och lika lön för lika arbete. Så vad har vi uppnått 2017 ?

Jag sökte på Jämlikhet och Feminism för att ta fram deras betydelse och se skillnaden mellan dessa. Det jag kom fram till är att en feminist eftersträvar att kvinnor ska ha samma ”rättigheter, möjligheter och skyldigheter” som män medan jämlikhet är  ”att alla människor är lika mycket värda”. Så att jämföra dessa känns inte riktigt korrekt. Kvinnor behöver alltså ett eget begrepp för att förklara och driva sin jämlikhet gentemot män.

Se Wikipedias beskrivning nedan:

-”Jämlikhet eller social jämlikhet är ett socialt tillstånd där alla människor inom ett visst samhälle eller inom en viss isolerad grupp har samma status och respekt, att alla människor är lika mycket värda.”

-”Feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män och där feminismen verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter”

Men är vi jämlika då? Får kvinnor och män samma förutsättningar och lika lön för lika arbete. Tyvärr måste jag nog säga nej på detta så som samhället ser ut idag. Kvinnor har dessvärre fortfarande sämre lön än en man som har ”samma”  tjänst även om kvinnan besitter mer utbildning och erfarenhet. Med det sagt så har en man svårare att ta föräldraledigt då detta anses vara kvinnans lott i livet.

Borde inte ”jämlikhet” innebära att individen har ett val? I dagens samhälle anses det finare att jobba och ha en karriär än att stanna hemma och ta hand om sina barn, vår framtid. Forskare har tagit fram att barn mår bättre av att ha en närvarande vuxen och att detta skapar tryggare och mentalt stabilare vuxna i framtiden. Så borde inte föräldrarna gemensamt få ta ett beslut om en utav dom vill/kan stanna hemma utan att samhället tittar snett på dom.

Jag snubblade över en artikel skriven av Ebba Witt-Brattström för expressen, se en del av artikeln nedan:

””Är kvinnan en egen individ eller är hon mannens egendom?”

I likhet med den legala prostitutionen vid sekelskiftet, är mycket av våra dagars allt våldsammare nätporr en ideologi som trumfar in att penetrationen alltid är en seger för mannen och ett nederlag för flickan och kvinnan. Sålunda en evig repris på föreställningen att mannen är historiens enda kåta och dominerande subjekt medan kvinnan för evigt är hans sexualobjekt.

Hur det rimmar med vår lagstadgade jämställdhet överlämnas åt flickstackarna att själva klura ut när de sextrakasseras i skolan och samtidigt informeras om att de lever i jämställdhetens paradis (där lönediskrimineringen hoppeligen kommer att ha upphört när de fyllt 80 år). Grrr.”

Jag anser inte att vi är jämlika vare sig på jobbfronten, sexuellt eller på familjefronten. Jag anser att vi har mycket arbete framför oss men jag anser även att vi inte får smutskasta och trycka ner vikten av att ta hand om våra barn och familjelivet. Jag uppskattar att någon håller upp dörren åt mig, att min man köper blommor eller att man ställer sig upp för äldre på bussen. Kampen att bli jämlik får inte bli lika med ”ensam är stark”. Vi måste lyfta och hjälpa varandra annars kommer hela vår nation bestå av enbart utbrända och deprimerade individer.

En feminist är inte en manshatare. En feminist behöver inte ens vara kvinna. En feminist vill inte ta bort dom mjukavärdena. En feminist vill enbart att samhället ska vara lika för både kvinnor och män. Rätt person på rätt tjänst oberoende av kön och bakgrund. Vilket jag anser borde vara självklart. Eller vad tycker du?

//FashionMom

Commentaires


bottom of page